Χρησιμοποιείται στον προσδιορισμό της προέλευσης του μελιού. Χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το χρησιμοποιήσετε και να αξιοποιήσετε τις ενδείξεις. Στο πλαστικό δοχείο που συνοδεύει τη συσκευή βάζουμε 5 γραμμάρια μέλι (πρώτη γραμμή) και προσθέτουμε 38 γραμμάρια νερό (δεύτερη γραμμή). Σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) αναδεύουμε ελαφρά μέχρι να διαλυθεί το μέλι, τοποθετούμε το περιεχόμενο σε ένα ποτηράκι και αφού βυθίσουμε το ηλεκτρόδιο της συσκευής παίρνουμε τη μέτρηση του pH.