Close
Λίστα αγαπημένων Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Λίστα Σύγκρισης
Αναζήτηση
Filters

Έρευνα για την πρόπολη της Σαμοθράκης με τη χρήση των σητών πρόπολης της ANEL

Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Chemistry and Biodiversity (Χημεία και Βιοποικιλότητα) δημοσιεύτηκε πρόσφατα μία σημαντική έρευνα για την πρόπολη. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ποιότητα και τις ιδιότητες της πρόπολης από το νησί της Σαμοθράκης και πραγματοποιήθηκε κατά τη διετία 2016-2018. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέλεξαν και ανέλυσαν 120 δείγματα από το πολύτιμο αυτό μελισσοκομικό προϊόν, από 7 διαφορετικές περιοχές του νησιού, σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους συλλογής.

Η Σαμοθράκη, παρά την περιορισμένη της έκταση που δεν ξεπερνά το 1/1000 της ελληνικής επικράτειας, φιλοξενεί περισσότερα από 1400 φυτικά είδη (σχεδόν το 25% των ειδών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα)! Πολλά από τα φυτά είναι μελισσοκομικά και αρκετά, παράγουν πρόπολη σε σχετικά μεγάλες ποσότητες.


Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα για την πρόπολη που παράγεται στη Σαμοθράκη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή η αντιοξειδωτική δράση, το ολικό πολυφαινολικό φορτίο και το ολικό φορτίο των φλαβονοϊδών, παρουσίαζαν τεράστια παραλλακτικότητα, αντίστοιχη με την πλούσια φυτική βιοποικιλότητα του νησιού. Κάποια από τα δέιγματα, είχαν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Η κόκκινη πρόπολη, είναι μία ποικιλία πρόπολης που παράγεται κυρίως σε περιοχές της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κούβας, της Κίνας και της Νιγηρίας. Δεν είχε αναφερθεί έως σήμερα σε κανένα μέρος της Ευρώπης. Πρόκειται για την ακριβότερη πρόπολη, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης και του ψηλού φορτίου πολυφαινολών που περιέχει. Η κόκκινη πρόπολη της Σαμοθράκης, παρουσίασε ανάλογα ψηλές τιμές, τόσο στην αντιοξειδωτική δράση όσο και στο φορτίο των πολυφαινολών (οι ψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη), γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στα πολυτιμότερα είδη πρόπολης στον κόσμο.


Όλα τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση σητών πρόπολης της μελισσοκομικής εταιρίας ANEL, λόγω της μεγάλης ποσότητας πρόπολης που συλλέγουν, της καθαρότητας, της ευκολίας των χειρισμών αλλά κυρίως γιατί σε αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν παρατηρήθηκε καμία μετανάστευση από το υλικό κατασκευής στο προϊόν, γεγονός που εξασφάλισε την βέλτιστη ποιότητα της πρόπολης που συλλέχθηκε και αναλύθηκε.

• Η επιστημονική εργασία δημοσιεύθηκε στο Chemistry and Biodiversity (Chem. Biodiversity 2019, 16, e1900146) με τον τίτλο "Photometric Analysis of Propolis from the Island of Samothraki, Greece. The Discovery of Red Propolis". Ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν οι: Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Ευγενία Κουτούβελα, Γιώργος Μενεξές, Κωνσταντίνος Γαρδίκης και Ιωάννης Μουρτζίνος.

 

 Προμηθευτείτε τις σήτες πρόπολης ANEL εδώ:

Κατηγορίες