Ρητίνες, κερί και γύρη είναι τα κύρια συστατικά που οι μέλισσες χρησιμοποιούν για την παραγωγή πρόπολης, το φυσικό αντιβιοτικό που πρόσχαρα μας παρέχουν οι μέλισσες εφόσον δημιουργήσουμε στο “σπίτι” τους τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν την συλλογή του και στη συνέχεια την παραγωγή του “φαρμάκου” πρόπολης , αφού το εμπλουτίσουν με διάφορα ένζυμα και φυσικό κερί.
Εκτός από την αγάπη μας για τη μέλισσα υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνεργούν στην απόφαση μας να οδηγήσουμε τα “κορίτσια” να δημιουργήσουν αυτό το υπέροχο προϊόν.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς από αυτούς:
Με την σύντομη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας της πρόπολης μπορείτε να δημιουργήσετε αμέτρητα φυσικά προϊόντα και να επωφεληθείτε, ως προς την υγεία σας χάριν στην βιολογική αξία της.
1.Η χημική της σύνθεση είναι αυτή που συνδέετε με διάφορες φαρμακολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, όπως:
a) Αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές ιδιότητες.
b) Δρα κατά του ιού έρπη και βοηθάει στην επούλωση εξωτερικών και εσωτερικών πληγών όπως το έλκος στομάχου.
c) Η δράση της γιγαντώνεται ενάντια σε κρυολογήματα, πονόλαιμους, εγκαύματα, δερματοπάθειες, νόσους των ούλων.
2. Ενίσχυση του μελισσοκομικού μας εισοδήματος.
3. Αύξηση της γκάμας των προϊόντων σας.
Η συλλογή της πρόπολης είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει ο κάθε μελισσοκόμος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αρκεί να χρησιμοποιήσει τη σωστή πρακτική και τα κατάλληλα μέσα.
Οι μέλισσες έχουν την τάση να τοποθετούν πρόπολη σε ξένα σώματα που εισέρχονται στη κυψέλη αλλά και σε χαραμάδες που υπάρχουν σε αυτή με στόχο τη μόνωση, για να διασφαλίσουν ένα προστατευμένο και απολυμασμένο περιβάλλον διαβίωσης.
Εκμεταλλευόμενοι αυτή την τάση, εμείς οι μελισσοκόμοι μπορούμε να τοποθετήσουμε μια πλαστική σήτα πάνω από τον όροφο και κάτω από το καπάκι της κυψέλης. Οι μέλισσες στη συνέχεια θα αναλάβουν αυτό που άνθρωπος δεν μπορεί, συλλογή και τοποθέτηση της πρόπολης στη πλαστική σίτα. Όταν η σήτα καλυφθεί από πρόπολη, την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Η πρόπολη σκληραίνει και γίνεται εύθραυστη. Τρίβουμε την σήτα σε μία επιφάνεια της επιλογής μας (σεντόνι, χαρτί, ταψί). Όσο πιο καθαρή είναι η πρόπολη μας, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει. Ιδανικά χρειαζόμαστε πρόπολη φρέσκια και απαλλαγμένη από τυχόν ξένα σώματα.
Για να συλλέξτε εύκολα και γρήγορα τη δική σας πρόπολη χρησιμοποιείστε τις αποτελεσματικότερες πλαστικές σήτες συλλογής πρόπολης που κατασκευάζονται και κυκλοφορούν στην αγορά από την ANEL. Προτιμώνται χρόνια τώρα από μελισσοκόμους και ερευνητές καθώς δεν αφήνουν κανένα κατάλοιπο από το υλικό κατασκευής στην πρόπολη και η εξαγωγή της γίνεται εύκολα και γρήγορα.